Hoofdstukken

3. Lerende, werkende en dynamische stad

3. Lerende, werkende en dynamische stad

 Tekst bij foto voor slechtzienden: Foto van de voorzijde van Amersfoort Centraal station met mensen die in en uitlopen.

Inleiding

De impact van corona is in 2021 divers geweest op de lerende, werkende en dynamische stad. De behoefte om elkaar te ontmoeten is groot en is het afgelopen jaar beperkt mogelijk geweest. Zo is het sporten, een bezoek aan een culturele voorzieningen, evenementen, een bezoek aan de winkel of naar school of je werk gaan op verschillende momenten niet mogelijk geweest.
We hebben er ook het beste van gemaakt en de stad heeft veerkracht en flexibiliteit getoond. Zo hebben er bijvoorbeeld toch (aangepaste) festivals plaatsgevonden, is onderwijs deels naar digitaal gegaan, moesten de buurtsportcoaches activiteiten in de buitenlucht organiseren en konden we op afspraak winkelen. Snel inspelen op steeds weer wisselende situaties, met elkaar meedenken en in gesprek blijven, bleek cruciaal.
Economisch gezien bleek het wel een goed jaar te zijn. Het herstel van de economie verliep voorspoedig mede door de gunstige sectorstructuur van de stad. We behaalden de eerste plaats op de sociaaleconomische index. De stad dankt de hoge positie vooral aan de eerder genoemde relatief lage werkloosheid en het hoge aandeel vrouwen en hoger opgeleiden in de werkende beroepsbevolking.
Ook de samenwerking met andere partijen en andere overheden krijgt steeds verder vorm. Zo hebben we samen met de ROM, provincie, onderwijsinstellingen en bedrijfsleven ingezet op het ecosysteem Earth Valley op de as tussen Amersfoort en Utrecht. Ook heeft het regionaal programmeren wonen en werken noodzakelijke aandacht gekregen. Er is in de regio blijvend behoefte aan plekken om te werken (bedrijventerreinen) om die reden de regionale afstemming op dit thema belangrijk.
Door corona is de samenwerking met het onderwijs en de cultuur- en evenementensector versterkt en verbeterd. Samen met partners is gewerkt aan het opstellen van het Uitvoeringsprogramma Jeugd en Onderwijs (UPJO 2022-2024). Alle partners hebben zich hier voor ingezet wat heeft geleid tot een breed gedragen plan. In 2020/2021 was Amersfoort ook Onderwijsstad. Dit heeft een hoop energie opgeleverd alsook een breed programma waar veel partners een bijdrage hebben geleverd. Een aansprekend publieksevenement als Serious Request, bood inspiratie en energie om een nieuw evenementenjaar voor te bereiden. In de sportsector hebben we rondom het thema diversiteit samengewerkt met de verenigingen. Ook is Zomersport en City of A, met sport,- en cultuuraanbod, in de zomer in samenwerking met diverse partijen georganiseerd, zodat de jeugd in de zomer kon sporten. Samenwerking met de diverse podia in de stad kreeg verder vorm door het maken van een gezamenlijke visie op de podia. Deze visie moet de komende periode verder worden uitgewerkt. Verder is er gewerkt aan een duurzame invulling van het Rietveldpaviljoen. Ook dit zal de komende periode verder moeten worden ontwikkeld in samenhang met museum Flehite en de ontwikkelingen tot Stadsmuseum AmersfoortNL
Het afgelopen jaar is er ook veel tijd gaan zitten in het coördineren van allerlei gelden die vanuit het Rijk als coronacompensatie naar de gemeente kwamen. De overheid heeft diverse steunpakketten beschikbaar gesteld om de gevolgen van corona voor diverse sectoren te beperken. Voor onderwijs is het Nationaal Programma Onderwijs (NPO) belangrijk. De gemeente Amersfoort ontvangt zelf bijna 4 miljoen voor interventies in aanvulling op de schoolplannen van het primair en voortgezet onderwijs. Via de rijkscompensatieregeling TVS (Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties) is in 2021 de mogelijkheid geboden om de huur voor sportverenigingen (deels) kwijt te schelden voor het 4e kwartaal 2020 en het 1e en 2e kwartaal van 2021, waardoor de meeste sportverenigingen in de stad niet in acute financiële problemen zijn gekomen. Via de Specifieke Uitkering IJsbanen en Zwembaden (SPUK-IJZ) konden we de exploitatieverliezen in de Amersfoortse zwembaden opvangen. In de evenementensector bood de maatwerkondersteuning vanuit corona rijksgelden alsnog mogelijkheden voor een beperkt evenementenaanbod gedurende de zomer. Ook zijn voor cultuur veel middelen beschikbaar gekomen, meer dan 2,5 miljoen. Om tot een goede analyse te komen van wat er nodig is aan lokale ondersteuning is een vijftal gesprekken gevoegd met in totaal ruim 150 deelnemers uit verschillende sectoren. Deze gesprekken hebben geleid tot een divers maatregelenpakket welke de culturele sector goed heeft ondersteund.

Deze pagina is gebouwd op 06/21/2022 11:21:45 met de export van 06/21/2022 09:09:50