Hoofdstukken

6. Bedrijfsvoering

6. Bedrijfsvoering

 Tekst bij foto voor slechtzienden: Foto van een voetganger die onder de Koppelpoort door loopt, een monument.

Inleiding

Amersfoort groeit en maakt op diverse terreinen een schaalsprong. Dat zien we ook terug in de complexiteit en hoeveelheid opgaven en projecten waarmee we te maken krijgen. Van de organisatie vraagt dat ook om een schaalsprong, waarbij het van belang is dat we voldoende en gekwalificeerde medewerkers hebben die mee kunnen bewegen met de nieuwe opgaven waarvoor de stad staat. Om daar voor te zorgen zetten wij in op een strategische personeelsplanning. En is het van belang om een aantrekkelijk werkgever te zijn en te blijven, ook gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Onze focus lag in de afgelopen periode dan ook op brede inzetbaarheid en diversiteit van ons personeelsbestand. En op kennisbehoud en -ontwikkeling, onder andere op het gebied van innovatie en digitale vaardigheden.
Op die manier en door gezamenlijk onze prioriteiten te bepalen blijven we in staat om de complexe vraagstukken binnen onze stad op een integrale wijze op te pakken. In 2021 hebben wij dit net als het jaar daarvoor voor een groot deel vanuit huis of via een hybride manier van samenwerken gedaan. Om onze medewerkers daarin optimaal te faciliteren hebben wij daarbij gezorgd voor goede digitale ondersteuning en is veel aandacht besteed aan het thema vitaliteit. Daarnaast zijn we, ter voorbereiding op een nieuw stadhuis, met een aantal pilotafdelingen gaan werken op basis van een activiteitgericht kantoorconcept.
De complexiteit in opgaven zien wij daarnaast ook terugkomen als het gaat om de digitalisering van de samenleving en van ons werk. Binnen onze informatievoorziening vormt de digitale transformatie een belangrijk, zo niet het belangrijkste thema. Daarmee bereiden wij ons voor op de toekomst. De coronacrisis en het thuiswerken bracht dit in een versnelling. Digitalisering geeft ons de kans om dienstverlening te versnellen, te versimpelen en toegankelijker te maken. We hebben hierin verdere stappen gezet met o.a. het afronden van het programma Amersfoort Digitaal. Daarnaast hebben wij in het afgelopen jaar de inrichting van onze organisatie rondom informatievoorziening gestroomlijnd met de opgaven die voortvloeien uit de digitale transformatie, onder andere door het instellen van een CIO en CIO office.
Wij hebben bij de digitale transformatie ook oog voor de bijkomende risico’s, zoals een mogelijk verlies aan privacy, stijgende cybercriminaliteit en de digitale kloof die er is in onze samenleving. En voor de morele en ethische waarden die ook een rol spelen bij verdergaande digitalisering. Daarover voeren wij o.a. het gesprek met de Klankbordgroep Digitalisering en Ethiek, die in 2021 is ingesteld.
Binnen informatievoorziening zijn wij in het afgelopen jaar daarnaast bezig geweest met de voorbereidingen van de implementatie van de Wet open overheid (Woo). Deze wet, bedoeld om de overheid transparanter te maken en ervoor te zorgen dat publieke informatie actief openbaar wordt gemaakt, vormt een antwoord op de vraag van de samenleving naar meer openheid over de besluitvorming. In het komende jaar gaan wij verder met de voorbereidingen voor de implementatie, onder andere door ervoor te zorgen dat onze informatiehuishouding goed op orde is zodat informatie ook daadwerkelijk beter vindbaar, uitwisselbaar, en eenvoudig te ontsluiten wordt.

Deze pagina is gebouwd op 06/21/2022 11:21:45 met de export van 06/21/2022 09:09:50