3. Lerende, werkende en dynamische stad

3.3 Sport

3.3 Sport

Belangrijke gebeurtenissen

Gevolgen corona voor sport en bewegen
Na 2020 was ook 2021 een jaar waarin sportverenigingen en sport- en beweegaanbieders in de stad te maken kregen met beperkende maatregelen als gevolg van het corona virus. Accommodaties waren gedurende delen van het jaar (deels) gesloten en veel reguliere activiteiten als trainingen en wedstrijden konden niet of alleen in aangepaste vorm plaatsvinden. Vooral voor verenigingen die gebruik maken van binnensportaccommodaties en zwembaden waren er weinig mogelijkheden om van de accommodaties gebruik te maken. De steeds veranderende maatregelen en bijvoorbeeld ook de verplichting om corona toegangsbewijzen (CTB) te controleren, zorgden ervoor dat er op organisatorisch vlak veel gevraagd werd van verenigingen, hun vrijwilligers en de leden. Vanuit de Sport3hoek (ASF, SRO en gemeente) is intensief samengewerkt om de sportaanbieders hierbij te ondersteunen.
Verenigingen hebben door de coronamaatregelen inkomsten misgelopen, bijvoorbeeld omdat ook de kantines gesloten waren, terwijl in veel gevallen de kosten doorliepen. De rijksoverheid heeft daarom via de rijkscompensatieregeling TVS (Tegemoetkoming Verhuurders Sportaccommodaties) in 2021 de mogelijkheid geboden om de huur voor sportverenigingen (deels) kwijt te schelden voor het 4e kwartaal 2020 en het 1e en 2e kwartaal van 2021. Dit door SRO ook daadwerkelijk gedaan. Daarnaast konden verenigingen een beroep doen op de gemeentelijke subsidieregeling voor een tegemoetkoming voor kosten die zij moesten maken voor de CTB controles. Meerdere verenigingen hebben hiervan gebruik gemaakt. Mede door deze compensatieregelingen zijn er weinig verenigingen in acute financiële problemen gekomen als gevolg van de coronamaatregelen. Verenigingen geven wel aan dat zij zich zorgen maken thema’s als het behoud van leden en het vinden van voldoende vrijwilligers. We zien dan ook dat veel verenigingen niet de mogelijkheden hadden om te werken aan bredere ambities. Dat heeft zich bijvoorbeeld ook geuit in een lager aantal aanvragen binnen de subsidieregeling sport en bewegen dan we gewend waren uit eerdere jaren.
Als exploitant van de gemeentelijke sportaccommodaties heeft ook SRO de (financiële) gevolgen ondervonden van de sluiting en heropening van sportaccommodaties onder voorwaarden. Dit heeft geleid tot onder andere derving van huurinkomsten, inkomstenderving vanuit onder meer losse verkoop van tickets voor zwembaden, en meerkosten voor openstelling van sportaccommodaties waarbij rekening gehouden moet worden met coronamaatregelen. De financiële gevolgen zijn voor het grootste gedeelte beperkt door de compensatierelingen vanuit de rijksoverheid. Naast compensatie van kwijtgescholden huur via de TVS is SRO in 2021 ook gecompenseerd voor de exploitatieverliezen als gevolg van de coronamaatregelen bij Amerena en het Bosbad via de Specifieke Uitkering ijsbanen en zwembaden (SPUK-IJZ) voor 2020 en het 1e en 2e kwartaal van 2021.
Ondanks dat een paar evenementen geen doorgang konden vinden, zijn In tegenstelling tot in 2020 de meeste Amersfoortse sport- en beweegevenementen in 2021 doorgegaan, omdat veel van de corona maatregelen in de zomerperiode versoepeld waren. Hieronder evenementen op lokaal en verenigingsniveau, maar ook stadsbrede evenementen als de Marathon en de 2e editie van het internationale tennistoernooi Van Mossel Kia Dutch Open. Vanuit de subsidieregeling sport en bewegen hebben we hieraan een bijdrage kunnen leveren.  
De corona maatregelen hadden ook invloed op de activiteiten van de buurtsportcoaches. De nadruk heeft gelegen op het organiseren van activiteiten in de buitenlucht, waarbij veel is ingezet op wandelen en fietsen. Het onderwijs ving tijdens de lock-down leerlingen op van ouders met de zogenoemde vitale beroepen. Het onderwijs kwam handen tekort, omdat er ook digitaal les moest worden gegeven. De buurtsportcoaches zijn in dit gat gesprongen en hebben waar nodig geholpen met de opvang van leerlingen op de scholen.
Sportontmoeting als alternatief voor sportgala
Omdat er nauwelijks wedstrijden zijn gespeeld en er daarom geen volwaardige huldiging kon plaatsvinden, is besloten geen sportgala te organiseren. Omdat er wel behoefte was om sport en bewegen positief in beeld te brengen en elkaar te ontmoeten heeft de sport3hoek een ‘Sportontmoeting’ georganiseerd. Sportverenigingen en andere sportliefhebbers zouden een programma aangeboden krijgen met de Olympisch kampioenen, waarbij teruggekeken werd op het afgelopen sportjaar en elkaar vervolgens elkaar live ontmoeten. De Sportontmoeting is kort voor de geplande datum afgelast omdat nieuwe corona maatregelen ervoor zorgden dat bijeenkomsten niet plaats konden vinden.
Onderzoek naar de toekomstige behoefte aan sportaccommodaties in Amersfoort
Amersfoort groeit. Dit heeft gevolgen voor de toekomstige vraag naar sportvoorzieningen in de stad. Onderzoeksbureau Kragten heeft hier onderzoek naar gedaan. Voor de korte termijn volstaat het huidige aanbod aan binnen- en buitensportaccommodaties in de stad. Het onderzoek laat echter ook zien dat het voor de toekomst wel van belang is om keuzes te maken en besluiten te nemen over uitbreiding en vervanging van sportvoorzieningen, zodat het aanbod van sportvoorzieningen zowel kwalitatief als kwantitatief op niveau blijft. Het onderzoek is de basis voor de ontwikkeling van een visie en een meerjarig investeringsprogramma voor sportvoorzieningen in de stad dat in 2022 verder wordt uitgewerkt.
Subsidieregeling sportkader Jeugd
De subsidieregeling Sporttechnisch Jeugdkader is vanwege nieuwe ontwikkelingen op het gebied van inclusief sporten in een nieuw jasje gestoken en door het college vastgesteld. De regeling is sterk vereenvoudigd en sportverenigingen kunnen niet alleen subsidie aanvragen voor het technisch opleiden van kader, maar nu ook voor het opleiden van kader op didactisch en pedagogisch vlak.
Subsidieregeling Marathon
In 2021 is de meerjarige subsidieregeling Marathon Amersfoort 2022 -2025 vastgesteld. Hiermee is voor vier opeenvolgende jaren geld uitgetrokken voor het organiseren van de marathon in Amersfoort. De organisator van de marathon krijgt met de subsidie voor vier jaar zekerheid over de gemeentelijke bijdrage aan het stadsbrede loopevenement dat inwoners van Amersfoort in beweging brengt.
Bosbad en Zwembad Hoogland
In 2021 zijn de verschillende scenario’s voor de renovatie van het Bosbad onderzocht. Hierbij heeft een uitgebreid participatietraject plaatsgevonden. Om naast de uitkomsten van de onderzoeken en de ervaringen vanuit de exploitatie van het Bosbad ook de wensen van gebruikers van het Bosbad mee te kunnen nemen, zijn in dit kader gesprekken gevoerd met een klankbordgroep waarin verschillende belanghebbende partijen deelnamen en is een vragenlijst uitgezet onder de inwoners van de stad. Dit heeft geleid tot een voorstel aan de gemeenteraad voor renovatie van het Bosbad dat in 2022 wordt behandeld.
Ook voor de toekomstige ontwikkeling van Zwembad Hoogland is het traject in 2021 opgestart. Ook hier worden middels een participatietraject gebruikers en belanghebbenden betrokken bij de ontwikkeling van een voorstel aan de gemeenteraad.  
Amerena
Op 1 maart 2021 is het samenwerkingsconvenant voor Amerena ondertekend door alle deelnemende partijen. De samenwerking wordt verder uitgewerkt en vormgegeven binnen het bestuurlijk overleg samenwerking Amerena onder leiding van een onafhankelijk voorzitter die in april 2021 door de gemeente is aangesteld. Ook heeft SRO in opdracht van de gemeente een manager Amerena aangesteld. Deze is verantwoordelijk voor het stimuleren van de samenwerking tussen de partijen in Amerena, de implementatie van nieuwe ideeën, het vertalen van de behoefte van de klant naar concrete acties en het binnenhalen en organiseren van nieuwe activiteiten en evenementen in Amerena.
SRO heeft op basis van de ervaringen van een operationeel Amerena sinds de opening in 2018 een hernieuwde exploitatieaanbieding opgesteld. Deze is door een extern bureau getoetst. Definitieve afspraken over de exploitatiebijdrage van de gemeente aan SRO voor Amerena worden begin 2022 gemaakt.
Successen Amersfoorters op Olympische Spelen
2021 was ook het jaar van de Olympische- en Paralympische spelen in Tokio. Ook Amersfoortse sporters behaalden daar prachtige resultaten. Femke Bol won een bronzen medaille op 400m horden en ook de paralympsiche zwemploeg won veel medailles; 17 in totaal. Amerena is de thuisbasis van de paralympische zwemmers en aantal van hen woont ook in Amersfoort.

12.396

2,0 %

Deze pagina is gebouwd op 06/21/2022 11:21:45 met de export van 06/21/2022 09:09:50