2.1 Sociaal Domein
Belangrijke gebeurtenissen
De coronacrisis
2021 begon met een lange lockdown. Kinderen kregen online les, veel mensen werkten thuis, het verenigingsleven lag stil en er was slechts beperkt bezoek mogelijk. Van een sociaal leven was nauwelijks sprake. Gelukkig werden de beperkingen in de loop van het jaar minder, maar de gevolgen van de coronacrisis zijn in alle lagen van de samenleving voelbaar en zichtbaar door het voortduren van de pandemie.
De coronaperiode maakt pijnlijk duidelijk hoe groot de verschillen zijn tussen de omstandigheden waarin kinderen en jongeren opgroeien en voor volwassenen hoeveel mogelijkheden zij hebben om goed om te gaan met de omstandigheden. Huisvesting en inkomen spelen daarbij een belangrijke rol. In het dit jaar vastgestelde Beleidskader Inclusieve Stad en het Uitvoeringsprogramma Jeugd en Onderwijs 2022-2024 (UPJO) is het creëren van gelijke kansen een van de belangrijkste ambities. Door de coronacrisis wordt inzet hierop des te belangrijker.
- Activiteiten in de stad
Het Rijk heeft gemeenten extra middelen beschikbaar gesteld om het sociaal en emotioneel welbevinden te ondersteunen, in het bijzonder voor kinderen en jongeren. Deze middelen zetten wij vooral in om bestaande activiteiten te versterken en in aansluiting op de doelen in het beleidskader Inclusieve Stad. Samen met partijen in de stad zijn er veel activiteiten uitgevoerd toen daar weer ruimte voor was. Voor jongeren zijn in het kader van Summer of A opnieuw activiteiten georganiseerd door onze partners SRO (buurtsportcoaches), Scholen in de Kunst, Indebuurt033 (jongerenwerkers) en bibliotheek Eemland. Er was extra jongerenwerk beschikbaar en meer ondersteuning voor jongeren die in de problemen komen door uitval van school, stage of bijbaan.
Ook voor ouderen en andere kwetsbare groepen is er aandacht. Via campagnes wordt gewezen op de mogelijkheid om hulp te vragen of een praatje te maken. Gelukkig konden in 2021 dagactiviteiten gewoon doorgang vinden en waren verzorgingshuizen en instellingen open voor bezoek. Ondersteuning en zorg gingen zo goed als mogelijk door, rekening houdend met de afstandsmaatregelen. Ambulante hulp werd gedeeltelijk digitaal aangeboden of middels wandelingen in de buurt.
- Maatschappelijke opvang
Ook op de maatschappelijke opvang heeft corona nog altijd zijn weerslag. De druk op de opvang is als gevolg van de coronacrisis toegenomen. De reguliere opvangcapaciteit is door de 1,5 meter richtlijnen onvoldoende. Samen met onze partners op het gebied van wonen en zorg en de regiogemeenten is het gelukt om daklozen op te vangen en/of te voorzien van huisvesting, door gebruik te maken van hotels, spoedurgenties te verlenen en een aantal doorstroomvoorzieningen te realiseren.
- Inkomensondersteuning en werk
De Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) was ook in 2021 van kracht. Het is een van de maatregelen van het kabinet om ondernemers te ondersteunen tijdens de coronacrisis. In 2021 zijn 1.464 zelfstandigen met een Tozo-uitkering geholpen. Sommigen op basis van meerdere (verlengings)aanvragen vanwege de verschillende Tozo perioden. Ook zijn er zijn 84 zelfstandigen geholpen met een (aanvullende) Tozo bedrijfslening.
In 2021 zijn in de arbeidsmarktregio Amersfoort samenwerkingsafspraken gemaakt tussen gemeenten, UWV, werkgevers- en werknemersorganisatie, onderwijsinstellingen en Stichting Beroepsonderwijs Bedrijfsleven om te komen tot aanvullende dienstverlening voor mensen die door corona hun werk verliezen overeenkomstig de Tijdelijke regeling aanvullende crisisdienstverlening COVID-19 van het Rijk. Sinds 1 september biedt regionaal mobiliteitsteam (RMT) Amersfoort, waarin genoemde partijen samenwerken, extra ondersteuning aan werkgevers en werkzoekenden. Deze dienstverlening is aanvullend op de reguliere dienstverlening van ons regionaal werkgeversservicepunt en op de reguliere dienstverlening van alle betrokken partijen. In de praktijk blijkt de vraag hiernaar beperkt, de arbeidsmarkt kent een krapte op dit moment en onze reguliere dienstverlening voorziet in de meeste gevallen al in de vraag.
Nieuw beleidskader en nieuwe opzet monitor Inclusieve Stad
Begin 2021 is het beleidskader Inclusieve Stad vastgesteld. Het beleidskader geeft richting aan beleid en uitvoering in het sociaal domein en biedt aanknopingspunten voor de samenwerking met het fysieke, ruimtelijke en medisch domein, waardoor de goede voorwaarden voor positieve gezondheid kunnen worden geschapen. In het daaropvolgende Uitvoeringsprogramma Inclusieve Stad en het Uitvoeringsprogramma Jeugd en Onderwijs is het beleid in concrete acties vertaald voor de komende jaren.
De nieuwe opzet van de monitoring sluit aan bij de thema’s van het Beleidskader Inclusieve Stad. De geactualiseerde opzet bestaat uit een combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve informatie, duiding van het cijfermateriaal en cliëntervaring. Hierdoor worden de gemeenteraad en het college nog beter in staat gesteld een actueel beeld te vormen van de ontwikkelingen binnen het brede beleidsveld. Mede op basis daarvan is de gemeenteraad in staat te bepalen welke gewenste en ongewenste effecten deze ontwikkelingen hebben en waar het nodig is om bij te sturen.
Transformatie en betaalbaarheid van ondersteuning en zorg
Om duurzaam passende ondersteuning en zorg te kunnen blijven bieden en de kostenstijgingen structureel op te vangen, voeren wij vanaf 2019 het programma 'betaalbaarheid van ondersteuning en zorg' uit, bestaande uit 15 maatregelen. Hierbij wordt intensief samengewerkt met uitvoerende partijen. Als uitgangspunt voor de maatregelen gelden de transformatiedoelstellingen zoals opgenomen in het beleidskader Inclusieve Stad.
De raad is in 2021 twee maal geïnformeerd over de effecten van de maatregelen. We zien daarin een wisselend beeld. De effecten van de maatregelen variëren per maatregel en door de jaren heen. Sommige maatregelen hebben het gewenste effect: de transformatie lijkt te slagen en levert een besparing op. Dit geldt bijvoorbeeld voor de POH Jeugd, de doorbraakaanpak en de begeleiding die wordt overgenomen door de wijkteams.
In 2021 zijn wij gestart met de voorbereidingen van de maatregelen de betrekking hebben op dagactiviteiten voor jeugdigen en voor ouderen. Het doel is dat jeugdigen zoveel mogelijk gebruik maken van reguliere voorzieningen voor dagstructuur, in de SBI of kinderopvang/BSO. Ouderen kunnen met ingang van 1 januari 2022 terecht bij IndeBuurt033 voor dagactiviteiten.
Versterken sociale basis
In de sociale basisinfrastructuur kunnen inwoners terecht voor informatie en advies, ontmoeting en lichte ondersteuning. Een sterke sociale basis maakt het voor inwoners fijner om te leven in onze stad en heeft een belangrijk preventieve functie: door laagdrempelig en dichtbij in te kunnen gaan op vragen, de weg te wijzen naar ondersteunende voorzieningen en inwoners te betrekken bij sociale activiteiten, kunnen veel problemen in een vroeg stadium verholpen worden.
- Nieuwe aanbesteding
Het afgelopen jaar is het welzijnswerk Amersfoort aanbesteed. De huidige uitvoerder Indebuurt033 is opnieuw de opdracht gegund. Een opdracht van 9 jaar (dat is inclusief verlengingen) met meer focus op kwetsbare groepen en transformatie van het aanbod. Via deze opdracht vragen wij de opdrachtnemer om de naast de basisdienstverlening ook een bijdrage te leveren binnen scholen en te werken aan een aantal transformatieopgaven binnen het Programma Betaalbaarheid en Zorg. Dit betekent onder andere dat Indebuurt033 in de komende jaren meer aanwezig is op po en vo-scholen, dat zij dagactiviteiten voor ouderen en jeugd organiseren dat ze stut en steun geven aan kwetsbare groepen.
- Extra activiteiten
Indebuurt033 heeft in 2021 veel extra activiteiten gecoördineerd en georganiseerd voor groepen die veel hinder ervaren van de coronamaatregelen. Dit deden zij in samenwerking met partners als SRO, Stadsring51, Netwerk Sociale Gasten en de GGD. Er zijn er bewegingsactiviteiten georganiseerd, is een maatjesloket geopend om meer maatjes te werven voor mensen die daar extra behoefte aan hebben en worden jong volwassenen geholpen met hun financiële problemen. Indebuurt033 is in het verlengde daarvan ook betrokken geweest bij de vaccinatiecampagne om inwoners (beter) voor te lichten.
Het jongerenwerk heeft als City of A een actieve bijdrage geleverd aan het organiseren van verschillende activiteiten en events voor kinderen en jongeren, onder andere in de vakantieperiode (Summer of A) en tijdens oud en nieuw, in samenwerking met andere betrokkenen partijen. In Nieuwland is een tijdelijke (pop-up) jongerencentrum geopend. Hierdoor wordt binding mogelijk gemaakt met groepen jongeren die zo nodig tijdig hulp kan worden geboden.
Een belangrijk middel voor de verbinding en de leefbaarheid in de wijken is de subsidieregeling Projecten #InDeBuurt. Het gebruik van de regeling is een indicatie over de mate waarin inwoners en organisaties actief betrokken zijn bij hun wijk. Ondanks een jaar met opnieuw beperkingen door coronamaatregelen zijn er veel activiteiten in de wijken georganiseerd met behulp van de subsidieregeling. Er zijn 341 aanvragen ingediend (ten opzichte 411 in 2020), waarvan er 245 zijn toegekend.
Het afgelopen jaar is er veel aandacht geweest voor ontmoeting. Zowel door de beperkingen die we hebben ervaren, als de bestuurlijke aandacht voor het toekomstig beleid. De wijkcentra blijven we ondersteunen, zij het op een aangepaste wijze met ruimte voor maatwerk. De wijkcentra konden open blijven voor kwetsbare groepen.
Doorbraakaanpak
Bij problematiek van inwoners die complex is en in een impasse lijkt te geraken passen wij de doorbraakaanpak toe, al dan niet met inzet vanuit het maatwerkvangnet. Vanuit het perspectief van de inwoner wordt gekeken welke stappen als eerste moeten worden gezet om uit de impasse te komen. Professionals, verbonden aan wijkteams en gemeente als doorbraakregisseur, bieden ondersteuning om dat mogelijk te maken, ook als het een onorthodoxe aanpak betreft en inzet vraagt die anders is dan alleen zorg bieden (bijvoorbeeld huisvesting, financiële ondersteuning). De resultaten hiervan zijn positief en inwoners geven regelmatig terug dat zij ervaren echt gezien en gehoord te zijn. De inwoner kan weer verder met zijn leven, waarmee in veel gevallen langdurige ondersteuning voorkomen kan worden. Voor een uitgebreider inzicht in de financiële opbrengsten verwijzen wij naar de verantwoordingsrapportages van het programma Betaalbaarheid van ondersteuning en zorg, zoals (half)jaarlijks wordt aangeboden aan de raad.
Ontwikkeling vraag specialistische ondersteuning en zorg
In 2021 zien we de vraag naar ambulante begeleiding (Wmo en Jeugd) en dagactiviteiten (Wmo) afnemen. Bij dagactiviteiten jeugd is na twee kwartalen groei vanaf het 3e kwartaal een daling zichtbaar. Het aantal cliënten HH neemt nog steeds toe. Het aantal cliënten ambulante behandeling jeugd vertoont een grillig beeld (door corona). Het aantal jeugdigen met hulp die onder het landelijk transitie-arrangement valt (de zeer specialistische landelijk/bovenregionaal georganiseerde hulp) neemt toe. Ook het aantal cliënten dyslexie stijgt weer na een lange stabiele periode.
In 2021 zijn nieuwe aanbestedingen uitgevoerd naar dagactiviteiten Jeugd en Wmo, dyslexie en vervoer jeugd GGZ. Er zijn nieuwe contracten gesloten. De dagactiviteiten basis voor ouderen worden met ingang van 1 januari 2022 in de SBI georganiseerd.
Er zijn voorbereidingen getroffen voor een nieuwe inkoop jeugd, wmo begeleiding en bescherming en opvang vanaf 2023, conform de daarvoor opgestelde regiovisies. De gemeenteraden in de regio zijn hierover meerdere malen geïnformeerd.
Op 1 februari 2021 zijn de gebiedsteams van de BSA Jeugdhulp gestart. Hiermee is een belangrijk onderdeel van het transformatieplan van de BSA Jeugdhulp uit 2021 gerealiseerd. Verwijzers kunnen met het gebiedsteam contact opnemen voor consultatie en advies, waarna een participerend consult tot de mogelijkheid behoort. In dit gezamenlijke consult met de jeugdige en het gezin wordt bepaald welke hulp ingezet kan worden. Op een drietal scholen zijn medewerkers van de BSA Jeugdhulp gestart als OSJ (onderwijs specialistische jeugdhulp) medewerker met als doel vroegtijdig betrokken te zijn en daarmee de inzet van (individuele) specialistische jeugdhulp te voorkomen.
Maatschappelijke opvang en beschermd wonen
Diverse nieuwe woonvormen voor uitstroom uit de opvang zijn vanaf 2020 ontwikkeld en geïmplementeerd vanuit de Brede aanpak dak- en thuisloosheid, zoals gemengd wonen op de locaties De Liendert en Smeeing.
In 2021 ontving Amersfoort voor het laatst middelen voor de uitvoering van beschermd wonen als centrumgemeente voor de regio Amersfoort. Vanaf 2024 worden deze middelen geleidelijk verdeeld over alle gemeenten in de regio. In 2020 zijn regionaal afspraken gemaakt over de inhoudelijke en financiële samenwerking in de regio waardoor wij passende ondersteuning voor huidige en nieuwe cliënten beschermd wonen goed borgen. De opgaven rondom beschermd wonen en maatschappelijke opvang pakken we doorlopend op in samenhang met het programma Wonen en Zorg, de Brede aanpak dak- en thuisloosheid, en waar nodig ook met partners uit de veiligheidsketen. We werken regionaal met onze samenwerkingspartners aan een ondersteuningscontinuüm van preventie tot nazorg.
In 2021 is in de regiovisie vastgelegd hoe ondersteuning met noodzakelijk verblijf de komende jaren wordt vormgegeven. De nieuwe inkoop voor ondersteuning met noodzakelijk verblijf voor 2023 en verder voeren we regionaal uit, alsook de toegang ertoe. Daarvoor worden nu de voorbereidingen getroffen.
Integratie nieuwkomers
In 2021 zijn verdere voorbereidingen getroffen voor de invoering van de nieuwe wet op inburgering, die op 1 januari 2022 in werking is getreden.
In 2021 haalden 41 inburgeringsplichten uit Amersfoort hun inburgeringsexamen bij Integratiewerk. Via het participatieverklaringstraject (PVT) maakt de inburgeraar kennis met de Nederlandse kernwaarden vrijheid, gelijkwaardigheid, solidariteit en participatie. Het traject wordt afgesloten met het ondertekenen van de participatieverklaring. Hiermee verklaart de inburgeraar dat hij kennis heeft genomen van de waarden en spelregels van de Nederlandse samenleving, dat hij deze respecteert en dat hij actief een bijdrage wil leveren aan de samenleving. Het PVT is in 2021 succesvol doorlopen door 199 statushouders en andere nieuwkomers zoals gezinsmigranten.
Van de 85 Amersfoortse statushouders die in 2021 uitstroomden bij Integratiewerk zijn er 17 aan het werk gegaan, 13 volgen een opleiding, 13 doen vrijwilligerswerk of zijn bezig met activering, 6 volgen een hulpverleningstraject.
In 2021 is het stedelijk netwerk Integratie gecontinueerd.
Wonen en zorg
Ondanks dat in 2021 veel nieuwbouwwoningen zijn opgeleverd in Amersfoort, blijft het voor veel mensen lastig om een passende woning te vinden. Dat geldt zeker ook voor de kwetsbare doelgroepen. Met projecten zoals de Pionier, de Watervlo en de Huisjesslak zijn in 2021 extra woonplekken gecreëerd waar mensen uit zorg en opvang naar kunnen uitstromen. Ook is een quickscan uitgevoerd en zijn er subsidies verkregen voor locaties voor nieuwe (tijdelijke) woonvormen. De plannen worden hiervoor uitgewerkt. Met een pakket aan doorstroommaatregelen, kunnen ouderen makkelijker verhuizen naar een woning die beter passend is.
Bij een goed “thuis” hoort ook dat je je prettig en veilig kan voelen in de woning en de woonomgeving. Daarom hebben partijen onder andere samen gewerkt aan de community vorming, leefbaarheid in complexen, de directe bemiddeling naar een zelfstandige woning en de werkafspraken die daar bij noodzakelijk zijn. De in 2021 uitgekomen Woonwaaier biedt professionals en vrijwilligers veel informatie om mensen met een “woonvraag” te kunnen helpen.
Met het dit jaar vastgestelde uitvoeringsprogramma wonen en zorg hebben de partners zich verbonden aan diverse projecten om te zorgen voor voldoende en divers woningaanbod, passende zorg en ondersteuning en een inclusieve wijk. Samen met partners hebben we in beeld gebracht waar de komende jaren de opgave voor de ouderenhuisvesting en zorg zit. Dit vertalen we in 2022 naar een uitvoeringsprogramma dat we de komende jaren gaan realiseren.
Samen leven in diversiteit
- Toegankelijkheid
De Agenda Amersfoort Toegankelijk 2022 is eind 2021 vastgesteld. Deze agenda helpt ons om Amersfoort stapsgewijs beter toegankelijk te maken. Daarmee voldoet Amersfoort aan de verplichtingen uit het ‘VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap/chronische aandoening’. We bereiken hiermee dat meer mensen met een handicap of chronische ziekte zelfstandig kunnen meedoen. In totaal zetten wij jaarlijks stappen op alle negen aandachtsgebieden zoals genoemd in de Agenda Amersfoort Toegankelijk.
In 2021 was het Xtra Toegankelijke stembureau in de Observant landelijk en internationaal een voorbeeld. Door bewustzijnsactiviteiten en strenge regels voor deelmobiliteit zetten wij in op een ‘obstakelvrij Amersfoort’. Het aantal Inclusieve sportverenigingen is verdubbeld en daarmee is de doelstelling van 2024 al gehaald. “Samen Spelen” is belangrijk, jaarlijks realiseren wij een inclusieve speeltuin.
Als gemeentelijke organisatie dragen wij ook een steentje bij. Het nieuwe stadhuis moet optimaal toegankelijk zijn voor inwoners, bezoekers en medewerkers. Wij willen een inclusieve werkgever zijn en werken aan begrijpelijk communiceren met onze inwoners.
- Regenboogaanpak
In de regenboogaanpak maken we afspraken over wat we als gemeente en stedelijke partijen doen om LHBTI++ Amersfoorters te ondersteunen en waar nodig en de zichtbaarheid te vergroten. Samen met het regenboogplatform wordt de agenda jaarlijks geëvalueerd en een nieuwe agenda opgesteld. In 2020 waren de speerpunten sensitieve zorgverlening, het bevorderen van een veilig sportklimaat en de zichtbaarheid vergroten. Vanwege corona en de daar bijhorende maatregelen zijn deze speerpunten ook in 2021 leidend geweest. Ondanks de beperkende maatregelen is in 2021 aandacht gevraagd aan veilig sporten. Zo vond er een themabijeenkomst plaats over diversiteit en hebben vertrouwenspersonen bij sportverenigingen een landelijke training gevolgd. In 2021 is er een regenboogzebrapad geplaatst en geld verzameld voor een regenboogmonument. Het monument hopen we in 2022 te plaatsen.
- Antidiscriminatie
De anti-discriminatie agenda is in het eerste kwartaal van 2021 vastgesteld. Het is een agenda met 39 toezeggingen op negen beleidsterreinen. In 2021 waren de belangrijkste resultaten: het ontwikkelen van ons diversiteitskristal, meldingsbereidheid vergroten, discriminatie op de private huursector tegen te gaan, de denktank inclusieve stad implementeren, de Route van Verzoening opzetten en Keti-Koti organiseren.
Bestaanszekerheid
- Schuldhulpverlening
Per 1 januari 2021 is de nieuwe Wet Gemeentelijk Schuldhulpverlening ingegaan. In de wet is nu een grondslag opgenomen waardoor meer schuldeisers betalingsachterstanden kunnen melden aan de gemeente. Hierdoor kunnen is de vroegsignalering van schulden verder uitgebreid en grijpen we vaker in als inwoners beginnende betalingsachterstanden krijgen. Door de vernieuwde aanpak is het aantal signalen dat we ontvangen en opvolgen gestegen van circa 100 per maand in 2020 naar 500 per maand in 2021. Elk signaal dat binnenkomt volgen we op door een hulpaanbod aan de inwoner te doen.
- Dienstverlening aan zelfstandigen
De Tozo-regeling was een tijdelijke regeling. Daarom is voor zelfstandigen die een probleem hebben om hun huidige bedrijf in de nieuwe tijd economisch rendabel te maken regionaal een aanvullend aanbod ontwikkeld. Het Geldloket was al de plek voor onafhankelijk advies en ondersteuning voor alle inwoners van de gemeente Amersfoort en Leusden en is dat vanaf 1 januari 2021 ook voor deze zelfstandigen in de hele regio Amersfoort. Wanneer de zelfstandige zich wil heroriënteren op werk in loondienst of aanvullend werk zoekt, biedt het WSP hierin ondersteuning. Alle zelfstandigen die in de laatste fases gebruik hebben gemaakt van de Tozo-regeling zijn hierover persoonlijk benaderd.
- Activiteiten voor een toekomstgerichte arbeidsmarkt
In 2021 heeft het Werkbedrijf arbeidsmarktregio Amersfoort (waarin zijn vertegenwoordigd: werkgevers, UWV, vakbonden, VNO-NCW, onderwijs, SBB, het SW-bedrijf (Amfors) en de gemeenten uit de arbeidsmarktregio) een Toekomstagenda opgesteld. Met deze Toekomstagenda wil het Werkbedrijf anticiperen op de ontwikkelingen nu en in de toekomst en wordt een ambitie neergezet voor de komende vijf jaar om te komen tot duurzame plaatsingen van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.
Er zijn acht prioriteiten opgesteld met bijbehorende ambities, waarvan een deel al gezamenlijk is opgepakt door de partners in het Werkbedrijf en het gezamenlijke regionale Werkgeversservicepunt (WSP). Een groot deel van deze activiteiten maken deel uit van het Actieplan Arbeidsmarktregio Amersfoort werk(t) voor iedereen (Perspectief op Werk). Voorbeelden van activiteiten die in dat kader zijn gestart zijn: het ontwikkelen van ombuigtrajecten voor werkzoekenden uit krimpsectoren om ze toe te leiden naar kanssectoren, het ontwikkeling van een regionaal productenboek (met alle re-integratie instrumenten), het nog beter in beeld brengen (in systemen) van kandidaten ten behoeve van een duurzame match, het ontwikkelen van nieuwe leertrajecten / modules voor werk(zoek)enden zonder startkwalificatie. De Toekomstagenda vormt de paraplu waaronder alle gezamenlijke activiteiten de komende jaren worden geprioriteerd en opgepakt.
- Samen tegen armoede
Met het overleg Samen tegen armoede volgen we de effecten van ons beleid nauwgezet en halen we signalen op: wat zijn de gevolgen van corona voor de meest kwetsbare doelgroepen en welke gevolgen hebben de gestegen energieprijzen. Samen met onze partners hebben we de Hulpboom bestaanszekerheid Amersfoort ontwikkeld. Deze hulpboom laat het netwerk zien van organisaties die in Amersfoort actief zijn om inwoners te ondersteunen op het gebied van armoede en schulden.
De campagne Geldcheck033 is in 2021 voortgezet met posters en advertenties. Via de website www.geldcheck033.nl kunnen inwoners met een laag inkomen snel checken of ze recht hebben op een bijdrage voor sport, kleding, witgoed, gratis financieel advies etc. en ook regelingen aanvragen.
Het minimabeleid is op een aantal punten aangescherpt. De inkomensgrens voor de Individuele inkomenstoeslag is verruimd naar 110% waardoor meer mensen recht hebben op de toeslag.
We zetten huiswerkbegeleiding voor gezinnen met een laag inkomen de komende twee jaar ongewijzigd voort. Hiervoor zetten we ook NPO middelen in, zodat zoveel mogelijk kinderen zich optimaal kunnen ontwikkelen en leerachterstanden als gevolg van corona aangepakt worden.
- Compensatie gedupeerden kinderopvangtoeslag
In Amersfoort, zetten wij onze minimacoaches in voor ondersteuning en aanvullende hulp. Zij zijn in staat om vertrouwen te herwinnen en bij complexe problematiek tot oplossingen te komen. Alle (eventuele) vorderingen vanuit de gemeente zijn voor de betrokken gezinnen opgeschort en worden kwijtgescholden.
- Arbeidsmarkt
We hebben ook in 2021 gemerkt dat het vanwege de huidige krapte op de arbeidsmarkt steeds moeilijker wordt professionals te vinden binnen het sociaal domein. We zien dat binnen de gemeentelijke organisatie, bij medische advisering rond bijvoorbeeld de Wmo, maar ook bij onze partners zoals de wijkteams en specialistische zorgaanbieders. Dit zet druk op de uitvoering van ondersteuning en zorg van en voor inwoners in Amersfoort en heeft ook tot gevolg dat beschikbare budgetten niet volledig benut kunnen worden.