1. Duurzame en groeiende stad

1.3 Wonen

1.3 Wonen

Belangrijke gebeurtenissen

In 2021 hebben we verder uitvoering gegeven aan het Deltaplan Wonen. Het resultaat daarvan is dat we netto 1158 woningen hebben toegevoegd aan de woningvoorraad, waarvan, op basis van de gegevens uit de projecten, 442 in het sociale huursegment.
Om meer beweging in de woningmarkt te krijgen verlenen we startersleningen. Dat waren er 56 in 2021. Daarmee is het voor die groep starters mogelijk gemaakt een woning te verwerven. Ook zijn we begonnen met het uitvoeren van doorstroom bevorderende maatregelen. De eerste resultaten: In het eerste half jaar zijn 48 huishoudens verhuisd via de van Groot naar Beter regeling. Daarnaast zijn nog eens 28 sociale huurwoningen vrijgekomen doordat mensen met voorrang naar een vrije sector huurwoning zijn verhuisd. Bovendien zijn 22 adviestrajecten gestart of doorlopen via de Wooncoach woningeigenaren en vrije sector huur.
De woondeal regio Amersfoort (als addendum bij de woondeal van de U16) is 14 juli 2021 ondertekend door alle partners in de regio; alle regio gemeenten, twee provincies, alle woningbouwcorporaties en het Rijk. In de woondeal staat de versnellingsopgave op het vlak van woningbouw beschreven. Daarnaast bevat de woondeal een set afspraken over mobiliteit, wonen en zorg, vitale wijken en duurzaamheid en circulariteit. Inmiddels is na ondertekening een uitvoeringsprogramma opgesteld waarin alle partners wederom participeren en een actieve rol hebben.
We zijn verder gegaan met de ontwikkeling van het programma Wonen en Zorg. Met partners in de stad hebben we daar een uitvoeringsprogramma voor opgesteld. In de uitvoering hebben we opnieuw gezorgd voor woonruimte voor kwetsbare doelgroepen met een zorgbehoefte. Dit hebben we onder andere gedaan in het project de Pionier, waar 208 tijdelijke huurwoningen zijn gerealiseerd en een aantal tussenhuizen voor uitstroom uit de maatschappelijke opvang. De in 2021 vastgestelde visies voor maatschappelijke opvang, beschermd wonen en jeugdzorg zijn vertaald naar een landschapsschets voor de woonopgave die hier het gevolg van is. Deze opgave zal samen met corporaties en zorgaanbieders vorm gegeven worden. We geven samen met de woningcorporaties en de zorginstellingen invulling aan het met voorrang huisvesten van kwetsbare en andere doelgroepen via directe bemiddeling. Deze werkwijze wordt steeds verder verfijnd en afgestemd op nieuwe ontwikkelingen.
Het afgelopen jaar (2021) is het Wijkperspectief Liendert tot stand gekomen na een intensief traject met inwoners, organisaties, ondernemers en professionals in de wijk Liendert. In het wijkperspectief komen vraagstukken die spelen in de wijk, behoeften van bewoners en kansen en opgaven voor de wijk samen. Toekomstige ontwikkelingen en plannen voor de wijk Liendert kunnen dankzij het Wijkperspectief Liendert beter beoordeeld worden.
Met diverse partners zijn we bezig om een uitvoeringsprogramma voor de huisvesting en zorg voor senioren te ontwikkelen.
Corona
De coronacrisis heeft in 2021 beperkt invloed gehad op de aantallen gerealiseerde woningen in Amersfoort. De planprocessen zijn grotendeels doorgegaan. Wel zien we dat de participatie structureler meer tijd en inzet heeft gevergd door dat alles digitaal gaat. Het project share B&B, waar particulier eigenaren en huurders een kamer verhuren is door corona wel vertraagd.
Ook in de uitvoering is, op een paar vertragingen in de levering van bouwmaterialen na, weinig merkbaar geweest van de coronacrisis.
De dienstverlening met betrekking tot de woonruimteverdeling is zonder noemenswaardige problemen (digitaal) doorgegaan. Dat geldt zowel voor de reguliere woningzoekenden als voor het verstrekken van urgenties door de urgentiecommissie.

3.713

0,6 %

Deze pagina is gebouwd op 06/21/2022 11:21:45 met de export van 06/21/2022 09:09:50